10 maart 2022
Uitleg stijgende brandstofprijzen
De brandstofprijzen stijgen bijna dagelijks, daar kan je niet om heen. Iedereen merkt dat tanken steeds duurder wordt. Bij veel mensen is er verwarring mede door het grote verschil tussen de brandstofprijzen in Nederland en in de landen om ons heen. Daarom een eenvoudige uitleg van de achterliggende redenen omtrent de hoge prijzen voor benzine, diesel en gas.
Prijs als drietraps raket uitgelegd
De benzineprijs is opgebouwd uit de kale brandstofprijs, opgehoogd met accijnzen. Daarbovenop wordt ook nog eens 21% BTW geheven. Belasting over belasting is dat dus. Dit systeem zorgt ervoor dat het belastingcomponent steeds groter wordt als de kale brandstofprijs stijgt. De accijns is een vaste prijs. Voor diesel is de accijns 54 cent en voor benzine is dit 81 cent.
De stijging van deze kale brandstofprijs kan veroorzaakt worden door vele verschillende factoren. Op dit moment is de voornaamste reden de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Er wordt veel olie (waarvan brandstof gemaakt wordt) uit Rusland gehaald en de verslechterde situatie daar heeft veel invloed op de olieprijs en dus ook de brandstofprijzen.