Ervaringen met Shell FuelSave diesel

We hebben twee klanten gevraagd naar hun ervaring met Shell FuelSave diesel. Akkerbouwer Henk Bakker en Loonwerker Alex Holtrop zijn beiden overtuigd.

Henk Bakker

Henk Bakker uit Borgercompagnie 

"Het gevoel is goed, dat vind ik belangrijk!"

Henk Bakker (45) van Mts. Bakker in het Groningse Borgercompagnie is de 4e generatie die het akkerbouwbedrijf voortzet. Hij vertelt trots over het bedrijf dat er spik en span bij staat. "De 5e generatie komt eraan. Hij is pas 12 maar al volop betrokken en actief. Hij is wat handiger met computers. En dat is prima, want daar ligt de toekomst, ook voor ons als akkerbouwers", weet hij.

In de grote loodsen staan de Fendt trekkers klaar voor het nieuwe seizoen. De zaaimachines van de groenbemesters zijn al over het land geweest, waar straks weer suikerbieten, graan en maïs worden gezaaid. Daarnaast teelt hij een flink areaal aardappelen. Totaal is het bedrijf ca. 270 ha groot.

Sinds anderhalf jaar gebruikt Henk Shell FuelSave Diesel. "Het is niet zo dat ik merk dat dit een veel betere diesel is. Mijn gevoel zegt dat het goed is en dat vind ik net zo belangrijk. Daarbij volg ik het advies van Klaas Kruidhof (vertegenwoordiger van Van Staveren). Hij is de specialist en wat hij vertelt over het schoonmaken en schoonhouden, de besparing en minder emissie vind ik goede eigenschappen van de diesel. Dit zijn dure trekkers waar ik zuinig op ben. Daar wil ik geen problemen mee door brandstof. Dan komt het wat mij betreft niet aan op de laatste cent die je meer betaalt voor een goede diesel."

Toekomst van brandstof

"Ik kan me voorstellen, dat voor het beetje aannemerswerk dat we erbij doen, schonere brandstof een eis wordt van de overheid. Daar zouden we dan bijvoorbeeld GTL voor kunnen gebruiken. Uiteindelijk verwacht ik dat alles elektrisch wordt, al dan niet met waterstof. Mijn zoon denkt nu al na over de toekomstige trekkers. Als straks alles elektrisch wordt, gaat hij het geluid van die ronkende dieselmotoren echt wel missen", lacht Henk. 

.........................................................................................................................................

 

Alex Holtrop

Alex Holtrop uit Rinsumageest

"Je hebt direct veel meer vermogen!"

Midden in het weidse Noord-Friese melkveegebied ligt het plaatsje Rinsumageest. In de schuur van Loonbedrijf De Vries & Holtrop staan de New Hollands en Valtra's opgesteld. "We rijden mest uit, maaien en kuilen. Sinds kort hakselen we ook en zijn we jaarrond volop in bedrijf", zegt Alex Holtrop (26) mede-eigenaar van het Friese loonbedrijf.

 

Alex is de zoon van eigenaar Klaas Holtrop. Hij heeft geleerd voor monteur landbouwmechanisatie en weet veel van motoren. Ervaring deed hij op bij verschillende mechanisatiebedrijven. Bij het loonbedrijf gaan er jaarlijks flinke hoeveelheden diesel doorheen. Bevoorrading van de 6.000 liter tank is nog net afdoende om de trekkers in het seizoen te voorzien. "Dankzij het tankinhoud meetsysteem, hebben we daar gelukkig geen omkijken naar", zegt de Fries. Zes jaar geleden kwam hij bij het bedrijf en een jaar later zijn ze overgestapt op Shell FuelSave Diesel.

Duurdere brandstof is goedkoper

"De 200 pk trekkers draaien bij ons de hele dag en meestal op volle toeren. Er wordt het maximale geëist van de common rail motoren." Alex maakte destijds een rekentabel en zag direct dat ze met FuelSave 10 liter op een tank bespaarde bij 8,5 draaiuren t.o.v. 'gewone' diesel. "Met deze FuelSave kon ik het koppel bij een laag toerental verhogen. De besparing op een tank ging eerst van 180 naar 170 liter, puur door het gebruik van de betere diesel. Na het tunen bespaarden we nog meer. De brandstof was destijds 1 of 2 cent duurder, dus die paar centen had ik meteen al ruimschoots terugverdiend", zegt Alex.

"Sinds we Shell FuelSave gebruiken is er hier nog nooit een brandstof-
injectiesysteem kapot gegaan. Bij gewone diesel hadden we continue last van te veel water. Daar kunnen die common rail motoren echt niet tegen. Je hoorde ze pruttelen en het vermogen liep hard terug. De voermengwagen stopte er op een gegeven moment zelfs helemaal mee."

Op de vraag of iedereen zou moeten overstappen op Shell FuelSave Diesel is Alex duidelijk.: "Probeer het gewoon een keer. Je hebt direct veel meer vermogen. De ervaring die wij ermee hebben zou ik aan iedereen willen meegeven."

 

Footer Reiniger Actie